Samenwonen

U meldt uw partner bij ons aan. Zo heeft uw partner na uw overlijden recht op partnerpensioen.

Er zijn een aantal voorwaarden om recht te hebben op partnerpensioen:

  • U bent nog niet met pensioen.
  • U en uw partner wonen op hetzelfde adres en al voor minimaal 6 maanden.
  • Jullie hebben een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris. In dit contract moet de onderhoudsverplichting zijn opgenomen. Of jullie hebben een bewijs dat jullie beiden minimaal 6 maanden op hetzelfde adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U en uw partner zijn geen familie van elkaar in de rechte lijn (ouder of kind).
  • Uw partner is vóór uw pensioendatum door ons geaccepteerd.

Wat moet u doen?

Log in op uw persoonlijke pensioenportaal. U wijzigt uw gegevens onder het kopje ‘Uw profiel’.

Wat doen wij?

Nadat wij uw gegevens verwerkt hebben, krijgt u van ons een bevestiging. Uw partner staat vanaf het volgende jaar vermeld op het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO) dat wij u sturen. Inclusief de bijbehorende bedragen.

Hoeveel krijgt uw partner?

Dat ziet u terug in uw persoonlijke pensioenportaal. Kijk dan bij ‘Bekijk uw regelingen – Risicoverzekeringen’. Let op: u ziet dit alleen terug als u deelneemt aan de pensioenregeling. Bent u uit dienst, dan ziet u geen bedrag meer staan bij uw partner.

Extra pensioen voor uw partner: Anw-hiaatverzekering

Het kan zijn dat uw partner na uw overlijden recht heeft op een ANW-uitkering van de overheid. Dat is een uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet. Niet iedereen heeft daar recht op of krijgt een lagere uitkering. Uw partner heeft dan minder inkomen. Om dit tekort aan te vullen, kunt u misschien een ANW-hiaatverzekering bij ons afsluiten. We noemen dat ook wel extra partnerpensioen.

Let op: Uw werkgever kan er voor kiezen om de Anw-hiaatverzekering op te nemen in de pensioenregeling. De Anw-hiaatverzekering is dus niet standaard meeverzekerd. Of u deze keuze heeft, ziet u op uw persoonlijke pensioenportaal.