Trouwen of geregistreerd partnerschap

Als u trouwt of als u kiest voor een geregistreerd partnerschap, heeft uw partner recht op partnerpensioen als u overlijdt.

Wat moet u doen?

Trouwt u in Nederland? Dan hoeft u niets te doen. Wij krijgen de gegevens van uw partner automatisch via uw gemeente door.

In deze situaties geeft u wél zelf de gegevens door:

  • Als u in het buitenland trouwt en/of in het buitenland woont
    Stuurt u ons dan een gewaarmerkte kopie van de huwelijksakte.
  • Als u in het buitenland trouwt en in Nederland woont
    Geef dan uw huwelijk door aan de gemeente waar jullie staan ingeschreven. Wij ontvangen daarna automatisch de gegevens van uw partner via de gemeente.

Wat doen wij?

Wij registeren uw partner. In het jaar na het trouwen staat uw partner vermeld op uw jaarlijkse pensioenoverzicht.

Hoeveel krijgt uw partner?

Hiervoor logt u in op uw persoonlijke pensioenportaal. Daarin ziet u welke risicoverzekeringen voor uw partner zijn afgesloten. Een jaar na uw trouwen staat het ook vermeld op uw jaarlijkse pensioenoverzicht dat wij u sturen.

Extra pensioen voor uw partner: Anw-hiaatverzekering

Het kan zijn dat uw partner na uw overlijden recht heeft op een ANW-uitkering van de overheid. Dat is een uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet. Niet iedereen heeft daar recht op of krijgt een lagere uitkering. Uw partner heeft dan minder inkomen. Om dit tekort aan te vullen, kunt u misschien een ANW-hiaatverzekering bij ons afsluiten. We noemen dat ook wel extra partnerpensioen.

Let op: Uw werkgever kan er voor kiezen om de Anw-hiaatverzekering op te nemen in de pensioenregeling. De Anw-hiaatverzekering is dus niet standaard meeverzekerd. Of u deze keuze heeft, ziet u op uw persoonlijke pensioenportaal.