Overlijden

Grote kans dat u nu, naast uw ouderdomspensioen, ook verzekerd bent voor partnerpensioen en wezenpensioen. Als u overlijdt, krijgen uw partner en kind(eren) een uitkering. We leggen het hieronder uit.

Partnerpensioen voor uw partner

Als u overlijdt, krijgt uw partner een uitkering vanuit onze pensioenregeling. De uitkering krijgt u van verzekeraar Elipslife. In uw persoonlijk pensioenportaal ziet u het verzekerd bedrag.

Wat moet u doen?

Geeft u tijdig door dat u een partner heeft. Bent u getrouwd in Nederland of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen wij dit automatisch door van de gemeente waarin u woont. U hoeft dan niets te doen.

Bent u getrouwd in het buitenland of woont u in het buitenland? Of woont u samen? Dan meldt u zelf uw partner bij ons aan. Dat kan eenvoudig via het pensioenportaal.

Uw ex-partner heeft recht op bijzonder partnerpensioen

Was u eerder getrouwd of had u eerder een geregistreerd partnerschap? Dan heeft uw ex-partner recht op een deel van het partnerpensioen. Hoe dat zit, leest u hier.

Wezenpensioen voor uw kinderen

Als ouder wilt u graag voor uw kinderen zorgen. Ook wanneer u onverhoopt komt te overlijden. Vanuit de pensioenregeling hebben uw kinderen recht op een wezenpensioen. Afhankelijk van uw pensioenregeling krijgen uw kinderen wezenpensioen totdat ze 18, 21, 25 of 27 jaar zijn. Dit geldt ook voor stiefkinderen en pleegkinderen.

Uw kind of kinderen krijgen wezenpensioen als ze:

  • vóór uw pensioendatum geboren zijn en
  • afhankelijk van uw pensioenregeling nog geen 18, 21, 25 of 27 jaar zijn.

Als uw kind studeert, heeft hij/zij misschien recht op meer wezenpensioen. Het kind is dan jonger dan 27 jaar én studeert minimaal 20 uur per week.

Wat moet er gebeuren?

Als u overlijdt, krijgen wij dat automatisch via uw gemeente door. Uw nabestaanden hoeven hiervoor niets te doen. Behalve als u in het buitenland woont. Dan ontvangen wij graag een kopie van de overlijdensakte.

Weten hoeveel partner- en wezenpensioen u heeft opgebouwd?

Kijk dan in uw persoonlijke pensioenportaal. Ook kunt u op Mijnpensioenoverzicht.nl zien of u nog ergens anders pensioen heeft opgebouwd.

Meer informatie over nabestaandenpensioen

Wilt u meer weten over nabestaandenpensioen in het algemeen? Kijk dan eens op de website van Wijzer in Geldzaken.